Bakalie znane są już od starożytności, a nawet wcześniejszych czasów, nic więc dziwnego, że na dobre zadomowiły się w wielu kuchniach świata, stanowiąc element wielu potraw regionalnych. Dzięki zawartości błonnika, witamin, minerałów i wartości odżywczych są chętnie wykorzystywane zarówno w daniach wytrawnych, jak i w deserach, nadając im niezwykłego smaku i aromatu.
Bakalie głównie stanowią jedynie dodatek do dań, jednakże coraz częściej spotyka się w przepisach dania, których podstawą są suszone owoce, nasiona, ziarna, a także orzechy.
W kuchni polskiej najczęściej można zobaczyć bakalie w deserach, a przede wszystkim ciastach takich jak mazurki, keksy, pierniki, w których bakalie są nieodłącznym elementem przepisu i dzięki nim mają one tak wyjątkowy smak. Nie jest to jednak wyjątek, gdyż bakalie coraz częściej pojawiają się również w daniach wytrawnych i zupach, gdzie stanowią niezwykłe urozmaicenie klasycznych przepisów.
Zobacz jak w łatwy i szybki sposób przygotować danie oraz deser ze zdrowymi bakaliami. Poniżej znajdują się inspiracje na pyszne śniadania, obiady oraz smakołyki z wykorzystaniem m.in. suszonych owoców i orzechów.