Słodkie, czekoladowe i niezdrowe przekąski w dużych ilościach mogą prowadzić do wielu poważnych problemów zdrowotnych. Ich alternatywą mogą być bakalie, które bogate są w wiele minerałów, witamin i wartości odżywczych. Bakalie oprócz swojego intensywnego smaku i aromatu pozytywnie wpływają na zdrowie, skórę, paznokcie oraz włosy, a to za sprawą wapnia, potasu oraz witamin z grupy A, B, C i D. Ponadto bakalie pozytywnie wpływają na samopoczucie, łagodząc problemy zdrowotne.
Niektóre bakalie posiadają substancje przeciwnowotworowe oraz przeciwzawałowe. Ponadto mogą łagodzić dolegliwości żołądkowe, a także wspomagać pracę jelit. Za sprawą wysokiej ilości kwasu foliowego są polecane jako składnik w diecie kobiet w ciąży.
Orzechy to bakalie, które są bardzo zdrowe i pożądane przez organizm. Zaleca się spożywanie około garści orzechów dziennie, aby poprawić kondycję serca oraz pamięć.
Orzechy są najbardziej wartościowymi bakaliami bez względu na ich rodzaj, gdyż zawierają l-argininę, rozszerzającą naczynia krwionośne, dzięki czemu zapobiegają chorobom serca i miażdżycy. Oczywiście orzechy jako magiczne bakalie posiadają również inne właściwości. Na przykład dzięki zawartości witaminy E wspomagają walkę z cholesterolem.
Suszone owoce to część bakalii, które można wykorzystać w każdym daniu i deserze. Dzięki różnorodności suszonych owoców i bogactwu właściwości zdrowotnych każdy może znaleźć bakalie dopasowane do swojej diety.
Suszone owoce takie jak figi czy morele będą świetnymi bakaliami dla osób odchudzających się, gdyż zawierają bardzo dużą ilość błonnika. Figi mają go najwięcej ze wszystkich bakalii. Figi dodatkowo działają odtruwająco i odkwaszająco, a także wpływają pozytywnie na układ hormonalny.
W przypadku moreli możemy liczyć na regulację ciśnienia krwi oraz usuwanie nadmiaru wody z organizmu ze względu na dużą ilość żelaza i potasu. W morelach główną zaletą są ogromne ilości beta-karotenu, morele są bakaliami przeciwdziałającymi nowotworom.