Bakalie można podzielić na kilka grup. Głównie są to suszone owoce południowe, ale również nasze krajowe i owoce z innych regionów. Ponadto do bakalii zaliczamy owoce kandyzowane, różnorodne orzechy, a także nasiona i ziarna.
Suszone owoce są rewelacyjnym zamiennikiem dla owoców w zwykłej formie. Dzięki suszeniu zachowują wszystkie substancje zdrowotne, a ponadto zyskują na smaku i aromacie.
Dodatkowo bakalie w formie suszonych owoców mają więcej błonnika, który pozwala na utrzymanie poprawnej pracy jelit.
Bakalie jako suszone owoce to między innymi daktyle, morele, figi, śliwki, jabłka, żurawina, papaja, owoce goji, a także każde inne owoce, które można ususzyć. Niektóre z nich występują również w formie kandyzowanej jak ananasa, papaja kandyzowana lub pomarańcza.
Orzechy to najzdrowsze bakalie. Pozytywnie wpływają na organizm każdego człowieka, w tym szczególnie na pamięć. Orzechy to bakalie zawierające wiele zdrowych kwasów, witamin i minerałów, a ponadto niektóre z nich mogą działać przeciwnowotworowo.
Jednymi z najpopularniejszych bakalii w Polsce w postaci orzechów są zdecydowanie orzechy laskowe i orzechy włoskie. Drugim miejscem w rankingu popularności mogą pochwalić się orzechy ziemne zwane fistaszkami, pistacje i kokosy. Jest jednak wiele innych rodzajów bakalii w postaci orzechów w tym orzechy brazylijskie, czy orzechy pekan.
Ostatnim rodzaje bakalii są nasiona i ziarna, które są na co dzień stosowane w kuchniach arabskich, syryjskich, azjatyckich, a także europejskich. Polska kuchnia jest to wyjątkiem, gdyż nasiona i ziarna takie jak słoneczni, pestki dyni, mak, czy sezam są niezwykle często używane nie tylko w ciastach i deserach, ale także w zupach, czy daniach głównych jako chrupiący i ciekawy dodatek.